Ilmoitus: Kymmenen opiskelijan säästövinkkiä

Opiskelijaelämä on monen elämässä parasta aikaa, mutta se on yleensä myös taloudellisesti erittäin tiukkaa aikaa. Erilaiset säästövinkit tulevatkin yleensä opiskelijalle enemmän kuin tarpeeseen, joten hyviä säästövinkkejä on nyt kerätty tähän artikkeliin!

ILMOITUS

Opiskelijan säästövinkki nro 1: Lainojen yhdistäminen

Jos sinulle on ehtinyt kertyä opiskelijaelämän tuoksinassa useita erilaisia lainoja, kannattaa harkita lainojen yhdistämistä Yhdistalaina.com -palvelussa. Voit näin säästää jopa tuhansia euroja vuodessa, sillä säästät korko- ja muissa lainaan liittyvissä kuluissa. Samalla säästät aikaasi, vaivaasi ja hermojasi, kun joudut jatkossa hallinnoimaan vain yhtä lainaa lukuisten erillisten lainojen sijaan. Näin sinulla jää entistä enemmän rahaa, aikaa ja jaksamista viettää mahdollisimman antoisaa opiskelijaelämää, josta kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Opiskelijan ei missään tapauksessa kannata antaa luottotietojensa mennä, sillä se vaikeuttaa elämää vielä pitkään opintojen päätyttyäkin. Tämä on yksi niistä syistä, joiden vuoksi velkojen kasaantumista kannattaa lähteä purkamaan lainoja yhdistämällä.

Lainoja voi myös kilpailuttaa, jos lainojen yhdistämiselle ei ole tarvetta. Opiskelijoiden keskuudessa suosittu joustoluotto on kätevä tapa rahoittaa opiskelijan arkea, mutta moni opiskelija jättää joustoluoton kilpailuttamatta. Kilpailuttamalla joustoluoton voi säästää jopa satoja euroja vuodessa, joten se kannattaa tehdä osoitteessa Joustoluotto.com.

Hyödynnä hävikkituotteet

Monella opiskelijalla on niin tiukkaa, että ruuastakin voi olla pulaa, puhumattakaan vaatteista tai muista opiskelijan tarvitsemista asioista. Tällöin kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan hävikkituotteita, sillä siten voi säästää selvää rahaa. Samalla voidaan säästää luonnonvaroja ehkäisemällä hyvien tavaroiden ja käyttökelpoisen ruuan joutumista roskiin.

Nykyisin netistä löytyy useita verkkokauppoja ja sovelluksia, joiden avulla voi pelastaa hävikkiruokaa ja muita -tuotteita. Fiksuruoka on yksi tunnetuimmista. Kannattaa selata valikoima huolella ja tilata kerralla enemmän. Kannattaa myös liittyä verkkokaupan kanta-asiakkaaksi, koska voit tällöin saada hyviä lisäetuja. Fiksuruuasta löytyy monenlaisia ruokatarpeita, mutta myös monenlaista muuta hyödyllistä antoisaa opiskelijaelämää varten. Kuivatuotteita kannattaa varata kaappiin mahdollisuuksien mukaan kerralla enemmän, jos hyvä tarjous osuu kohdalle ja olet varma, että tuotteet tulevat käytettyä.

Opettele kokkaamaan hyvää halvalla

Opiskelijan kannattaa ehdottomasti opetella kokkaamaan ravitsevaa ruokaa mahdollisimman edullisesti. Esimerkiksi linsseistä saa helposti herkullista ruokaa. Lisäksi ne ovat terveellisiä ja edullisia. Opiskelijan ruokavalion ei tosiaankaan tarvitse koostua makaronista ja muusta hötöstä, vaan myös pienellä budjetilla voi syödä herkullisesti ja terveellisesti. Tämä vaatii tosin hieman perehtymistä ruuanlaittoon, mutta moni opiskelija nauttii siitä, että saa pöytään mahdollisimman herkullista ja terveellistä ruokaa mahdollisimman halvalla.

Kierrätä

Kierrättäminen on hyvä tapa säästää rahaa! Esimerkiksi koulukirjat kannattaa ostaa mahdollisuuksien mukaan käytettyinä tai lainata kirjastosta. Omat kirjat voi myydä edelleen jollekin toiselle opiskelijalle, kun et enää itse niitä tarvitse. Myös vaatteita ja esimerkiksi kodintavaroita löytyy näppärästi kirpputoreilta, eikä kaiken tarvitse välttämättä olla uutta ollakseen käyttökelpoista. Hyviä huonekaluja ensimmäiseen omaan kotiin voi löytyä esimerkiksi sukulaisten ja tuttavien nurkista. Opettele tuunaamaan ja kunnostamaan huonekaluja ja luo vanhasta uutta, omaan sisustukseesi sopivaa.

Kierrätä netissä

Nykyisin netti tarjoaa entistä helpomman tavan kierrättää, sillä esimerkiksi Facebookissa toimii monia aktiivisia Facebook-kierrätysryhmiä. Monesti näistä ryhmistä voi tehdä hyviä löytöjä pikkurahalla tai jopa täysin ilmaiseksi. Muista liittyä myös oman paikkakuntasi roskalavaryhmiin!

Vähänkäytetty.fi on sivusto, joka sopii hyvin myös kierrätyksestä innostuneelle opiskelijalle. Sivuston kautta voi tehdä löytöjä tai myydä itselle tarpeettomat tavarat pois ja ansaita näin lisää rahaa opiskelijan tiukkaan budjettiin. Ellei sinulla ole mitään myytäväksi kelpaavaa, voit ilmoittautua sivuston kirppismestariksi, jolloin autat jotakin toista sivuston käyttäjää myymään omat tuotteensa ja ansaitset samalla itse rahaa.

Hanki työtä opintojen ohelle

Yksi paras säästövinkki opiskelijalle on tulojen lisääminen. Menoja kun ei voi loputtomasti vähentää eikä kaikista menoista voi mitenkään tinkiä, niin jossain vaiheessa onkin järkevämpää pyrkiä lisäämään tuloja. Töissä on mahdollista käydä opintojen ohella, kunhan pitää huolta siitä, ettei työssäkäynti häiritse liikaa opintoja. Esimerkiksi McDonalds ja Wolt ovat monen opiskelijan työpaikkoja, sillä niissä voi työskennellä osa-aikaisesti ja joustavasti opintojen ohella.

Moni opiskelija tekee myös lapsenvahdin keikkaa opintojen ohella. Netistä löytyy tähänkin soveltuvia sovelluksia, kuten Sitly ja Care.com. Näissä sovelluksissa voit luoda itsellesi lapsenvahtiprofiilin ja etsiä itsellesi sopivaa työtä. Jos olen alan opiskelija ja asut pääkaupunkiseudulla, kannattaa tutustua myös henkilöstöpalvelu Seureen, jonka kautta on mahdollista saada keikkatyötä esimerkiksi päiväkodeissa, leikkipuistoissa ja kouluissa.

Usein työtä kannattaa pyrkiä hakemaan mahdollisuuksien mukaan omalta tai siihen liittyvältä alalta. Näin keräät työkokemusta alalta, jolle aiot valmistua ja työkokemuksesi voi auttaa sinua jopa sisäistämään koulussa opittua teoriaa. Voi jopa käydä niin onnekkaasti, että löydät sivutyöstä itsellesi valmistumisen jälkeen vakituisen työn. Jos työstäsi pidetään ja sinut tunnetaan työpaikassa jo entuudestaan, on sinulla entistä paremmat mahdollisuudet löytää työ kyseisestä paikasta valmistumisesi jälkeen. Myös työharjoittelupaikkoja kannattaa etsiä sillä silmällä.

Töitä netissä

Monia töitä on mahdollista tehdä myös verkon kautta ja juuri sen verran, kuin opintojen ohella tuntuu mielekkäältä. Tutustu esimerkiksi freelancer-sivustoihin, kuten UpWork ja Freelancer, ja jos pidät niistä, luo sivustolle oma profiilisi. Mieti, millaisia palveluita voisit tarjota ja luo palveluun edustava profiili. Valitse itsellesi edustava profiilikuva ja hio profiilitekstisi mahdollisimman ammattimaiseksi. Ehkäpä osaat koodata, kääntää tai oikolukea tekstejä tai ehkä sinulla on muuta sellaista osaamista, jolle voisi olla kysyntää tällaisella alustalla.

Omaksu säästäväinen elämäntyyli

Opiskelijan on usein lähes pakko omaksua säästäväinen elämäntyyli, jotta hän saa kulunsa maksettua ja suoriutuu samalla opinnoistaan ajallaan. Säästäväisen elämäntyylin omaksumisen ei kuitenkaan tarvitse olla tylsää, vaan mahdollisimman säästäväisen elämäntavan tavoittelusta voi tehdä jopa hauskaa ja sen saavuttamisesta voi saada yllättävän paljon mielihyvää.

Kotoilu voi kannattaa

Yllättävän monia asioita voi tehdä pikkurahalla tai jopa täysin maksutta. Tutustu paikkakuntasi maksuttomiin ja edullisiin tapahtumiin ja valitse niistä itsellesi sopivimmat. Vaihda leffassa käynti hyvään suoratoistopalveluun, josta voit katsoa juuri niitä leffoja ja sarjoja, jotka kiinnostavat sinua ja juuri silloin, kun sinulle jää opinnoiltasi aikaa. Monia palveluita voi kokeilla täysin maksutta esimerkiksi parin viikon ajan. Hyödynnä maksuttomat kokeilujaksot, etkä tarvitse aluksi lainkaan rahaa hyvän viihteen saamiseksi suoraan kotiin.

Monia kirjoja on mahdollista hankkia e-versioina ja myös tätä varten löytyy hyviä sovelluksia ja palveluita. Niitäkin pääsee usein kokeilemaan maksutta – ja säästät samalla rahaa. Myös kirjastojen valikoimia kannattaa hyödyntää rohkeasti. Osa opiskelijoista ei osta opintojen aikana lainkaan uusia kirjoja, vaan suosii e-kirjoja ja kirjaston kirjoja. Kirjat ovat tunnetusti kalliita, mutta niissä on myös mahdollista säästää pitkä sentti, jos vain on valmis näkemään hieman vaivaa.

Kutsu ystäviäsi mieluummin kotiisi vaikkapa hyvän ruuan äärelle nyyttikestiperiaatteella kuin että lähtisitte viettämään iltaa porukalla ulos. Ulkona juhliessa rahaa kuluu helposti moninkertainen määrä kuin maltillisissa kotibileissä.

Älä osta turhaa

Älä osta mitään turhaa. Harkitse aina kaupassa laittaessasi jotakin ostoskoriisi, tarvitsetko todellakin juuri tätä tuotetta ja jos tarvitset, voisitko mahdollisesti saada sen jostakin edullisemmin. Sama koskee verkkokauppashoppailua, jossa mopo karkaa helposti käsistä ja luottokortilta saattaa kadota saldoa lähes huomaamatta. Pidä siis maltti mukanasi aina ostoksilla, jotta rahasi riittävät koko kuukaudeksi!