Ilmoitus: Kings of Leon ensimmäisten joukossa: Miten NFT mullistaa musiikkiteollisuuden?

NFT:t ovat saaneet taide- ja viihdepiireissä paljon pöhinää aikaan ja näiden digitaalisten aitoussopimuksien odotetaan osittain mullistavan kulttuuria ja sen kulutusta. Musiikkimaailman tunnetuimpia esimerkkejä on Kings of Leon, joka julkaisi albuminsa NFT-muodossa. Perehdymme NFT:n perusteisiin tässä artikkelissa tarkemmin.

Unsplash.com

Kaupallinen yhteistyö: CryptoMeister

NFT tulee englannin kielen sanoista non-fungible token, joka on siis ei vaihdettavissa oleva token. NFT on käytännössä digitaalinen aitoustodistus ja se hyödyntää toiminnassaan lohkoketjuteknologiaa.

Lohkoketjuteknologia on yksi maailman megatrendeistä ja se on noussut suuren yleisön tietoisuuteen muun muassa kryptovaluuttojen myötä. Hyödynnä CryptoMeisterin opasta täällä, jos haluat tietää lisää kryptovaluutoista.

NFT valtaamassa musiikkialaa

Musiikkiala ei ole jäänyt paitsi NFT:n huumasta, vaan alalla on kohistu esimerkiksi Kings of Leon –tempauksesta digitaalisen taiteen puolesta. Amerikkalaisyhtye on tunnettu monista hiteistään ja se päätti ryhtyä yhdeksi NFT-tokenien edelläkävijöiksi. Kings of Leon julkaisi maaliskuussa 2021 uuden albuminsa NFT-muodossa, jolloin yhtyeestä tuli ensimmäinen merkittävä yhtye digitaalisten aitoustodistusten parissa.

“When You See Yourself” -albumi julkaistiin kylläkin myös perinteisemmissä muodoissa ja sitä voi kuunnella suoratoistopalveluissa sekä CD:nä ja LP:nä. Albumin NFT-julkaisu sai aikaan suuria otsikoita musiikkimedioissa ympäri maailmaa. Tulevaisuus näyttää, miten Kings of Leonin päätös vaikuttaa musiikkialaan ja sen digitalisoitumiseen.

Unsplash.com

Voiko NFT todella nostattaa musiikkialaa?

NFT:n ilmiö on tuonut toivonpilkahduksia musiikkialalle, joka on taistellut jatkuvien muutoksien kourissa. Fyysisten albumien myynti on tunnetusti romahtanut, eivätkä suoratoistopalvelut lyö leiville monen artistin kohdalla. Konserttien merkitys on kasvanut, mutta niidenkin vaikutus ei rahallisesti korvaa levymyyntien vähentymistä.

NFT:istä onkin toivottu musiikkialan pelastajaa. Rajuimmat visiot ennustavat artistien tekevän yksittäisiä kappaleita, joita julkaistaan NFT-tokeneilla. Yksittäistä NFT-biisiä huutokaupattaisiin ja eniten tarjoava saisi kopion omistusoikeudet. Tämä hyödyttäisi todennäköisesti vain suuria artisteja tai megaluokan hittejä ja musiikista tulisi entistä enemmän puhdasta liiketoimintaa.

Pienille ja tuntemattomimmille artisteille NFT:n tuomat mahdollisuudet olisivat tässä esimerkissä pienemmät. Toisaalta aloittelevilta musiikintekijöiltä voitaisiin odottaa NFT-julkaisuja, joita yleisö voi hankkia pitkän tähtäimen sijoitusmielessä. Lisäksi kannattaa muistaa, että nykyajan musiikin suoratoistopalvelut eivät ole onnistuneet tukemaan pienempiä artisteja riittävästi.

Onko NFT hypetystään suurempi?

NFT:t ovat tuoneet uutta ja kaivattua intoa musiikki- ja muihin taidealoihin. Riski kuplan puhkeamiseen kasvaa, kun jonkun ilmiön yhteydessä puhutaan vallankumouksesta tai maailmanmullistuksesta. Tämän takia moni on yrittänyt tyynnyttää NFT:iden ympärillä käytävää hypetystä.

NFT saattaa muodostua vain kuplaksi, mutta se ei välttämättä senkään jälkeen tuhoudu täysin. Moni uskoo jo nyt lohkoketjuteknologian tuomiin mahdollisuuksiin ja esimerkiksi kryptovaluutat ovat yleistymässä ja niistä kirjoitetaan medioissa jo lähes päivittäin.

NFT tuo kuitenkin mielenkiintoisia mahdollisuuksia taide- ja viihdealalle ja se voi sopia nimenomaan musiikkiteollisuuteen erinomaisesti. Kings of Leonia huomattavasti pienemmät artistit ovat jo nyt tottuneet julkaisemaan vinyylipainoksia levyistään rajoitetusti. Tällaiseen NFT soveltuu loistavasti. Tekniikalla voidaan julkaista vain yksittäisiäkin kappaleita, mikä on yleistynyt jo suoratoistopalveluiden vallatessa alaa.

Huolestuneet taiteenharrastajat saattavat murehtia musiikin ja kulttuurin kaupallistumisesta NFT:iden takia. Tähän huoleen voidaan muistuttaa, että taidetta on käytännössä kautta aikojen mitattu rahassa. Maailmankuuluja taideteoksia on myyty huomattavilla summilla samaan aikaan, kun eri teokset ovat tuottaneet yleisölleen suurta iloa ja lohtua.

Digitaalinen kehitys vääjäämätöntä

Tulevaisuus näyttää NFT:iden todellisen vaikutuksen, mutta musiikin, viihteen ja taiteen digitaalisuuden voidaan katsoa varmaksi myöhemminkin. NFT ei ole välttämättä ilmiön lopullinen muoto, mutta se on ainakin omalta osaltaan vienyt asiaa eteenpäin ja tuonut mukanaan jännittäviä ja mielenkiintoisia ilmiöitä.

Sen avulla taiteilijat ovat pystyneet takomaan huomattavia summia rahaa, ja taidetapahtumista on tullut eräänlaisia ilmiöitä. Kun Kings of Leonin kaltainen suuri tekijä on astunut NFT:n maailmaan, on portti enemmän auki muillekin nimille.