Ilmoitus: Hyvän mielen iloiset kappaleet korona-ajan piristeeksi

Eristyksissä oleminen ja pandemian ohitse menemistä odottaessa voi apeaan mielialaan hakea piristystä hauskoista ja iloisen tunnelman omaavista musiikkikappaleista.

Ilmoitus: Musiikkimaku on vahvasti henkilökohtainen kokemus, mutta joskus jotkut kappaleet heijastavat hyvää oloa ja huumoria niin vahvasti, että lähes jokaiselle nousee hymy huulille kappaletta kuunnellessaan. 

Iloisia huumoribiisejä tehdään paljon uusintaversioina vanhoista klassikoista. Erilaisissa kulttuureissa pidetään hyvin erilaisesta huumorimusiikista. Suomalaisiin uppoaa vahvasti esimerkiksi eläkeläiset -yhtyeen humppaversiot tunnetuimpana biisinään Humppaa Suomesta -kappale. Eläkeläisten musiikki sopii erinomaisesti vaikka jääjuhlien jatkoille suomessa, mutta monissa muissa maissa hääkulttuuri ja -traditiot ovat täysin erilaisia. Iloisella musiikilla saadaan kuitenkin tunnelmaa nostettua niin juhlissa kuin yksin kotona ollessaan. Alle on kerätty joitain tunnettuja hymyn kasvoille tuovia kappaleita, joita kannattaa käydä säännöllisesti kuuntelemassa piristystä arkeen kaivatessaan.

Taivas lyö tulta kovaa ja korkealta

2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä kansan huumannut Teräsbetoni veti perinteistä sankariheviä kovaa ja korkealta laulaja Jarkko Aholan vetämänä. Teräbetonin soittama ja kolmen oktaavin äänialan omaavan Aholan laulama suomenkielien sankarihevi vakuutti levy-yhtiön edustajat pienessä loppuunmyydyssä keikkapaikassa. Bändi oli puskaradion myötä kerännyt nopeasti fanijoukon, joka lauloi vain demoja julkaisseen ja ensi kertaa livenä esiintyneen bändin kappaleita ulkomuistista. Aholan oman muistikuvan mukaan fanit käytännössä lauloivat suohon keikkapaikan äänentoiston ja yleisön ääni mylvi ensikeikalla kovempana kuin itse bändi.

Teräsbetonin kappaleiden sanoitukset ja musiikin esitystyyli herättävät kieltämättä hieman hilpeyttä. Bändiä itseänsä harmitti Teräsbetonin huumorimaine, sillä he tekivät musiikkia tosissaan. Tosissaan tekeminen kyllä kuuluu kappaleista ja soittotaitoa löytyy kaikilta bändin jäseniltä. Jarkko Ahola jatkaa edelleen menestyvää soolouraa tuoden hyvää mieltä esimerkiksi laulamalla joululauluja Raskasta Joulua -kiertueilla. Teräsbetoni on pitkällä tauolla, mutta bändin hitit ovat kestäneet aikaa ja edelleen Teräsbetonin ensimmäinen suurhitti Taivas lyö tulta -kappale saa mielen piristymistä ja niskan nyökyttämistä aikaan.

Mitä sanoo kettu?

Vuonna 2013 julkaistiin norjalaisen Ylvis nimisen koomikkoduon tekemä kappale ”What does the fox say?”, jonka sanoituksissa pohditaan sitä, millaista ääntä ketut pitävät kommunikoidessaan toisten eläinten kanssa. Aihe kuulostaa äkkisetään melkoisen älyttömältä, mutta tarkemmin ajatellen kettujen ääntely on itse asiassa hieman mystinen asia, joka ansaitsee vähintäänkin oman tanssikappaleen. Jättimenestyskappaleen taustalla olikin tarkoitus vain mainostaa kaksikon tekemän viihteellisen keskusteluohjelman tulevaa tuotantokautta. Kyseisen mainoskappaleen musiikkivideo julkaistiin syksyllä 2013 Youtubessa ja loppu on historiaa.

Muutamassa päivässä video keräsi pari miljoonaa katselukertaa ja viikossa jo parikymmentä miljoonaa katselukertaa. Kevään 2021 kynnyksellä tanssibiitillä säestetty kettujen salaperäistä kielenkäyttöä pohtiva video kolkuttelee miljardin katsojan rajaa. Koomikkoduon tekemää videota ei yksinkertaisesti pysty katsomaan ja kuuntelemaan hymyilemättä ja naurahtelematta oivaltaville sanoituksille. Ja lisäksi hyvin tarttuva melodia ja tanssilattialle sopiva musiikki alkaa nopeasti aiheuttamaan pakonomaista tarvetta musiikin tahdissa liikkumiseen. Musiikkivideon erilaiset tanssiliikkeet ottavat hieman mallia Gangnam Stylelta, joka toimii myös erinomaisena musiikillisena piristeenä. 

Hellyttävällä äänellä listaykköseksi

Pienen suloisen ja iloisen lapsen pehmeä ääntely saa aina aikuiset hyvälle tuulelle. Tämän huomasi ranskalainen laulaja Jordy Lemoine yrittäessään saada parivuotiasta lastaan mukaan vaippamainokseen. Mainosta varten lasta piti opettaa toistamaan tiettyjä fraaseja ja kuunnellessaan oman lapsensa ääntä, päätti muusikkoisä nauhoittaa lapsensa puhetta ja yhdistää sen tanssimusiikkiin. Lapselle opetettiin toistettavaksi yksinkertainen nelivuotiaan lapsen elämästä kertova sanoitus, jossa toistuvat lapsen voivottelut koskien vanhempien jatkuvaa käskyttämistä. Ranskakielinen kappale Dur dur d’etre bebe nousi julkaisuvuonna 1992 listaykköseksi Belgiassa, Ranskassa, Italiassa, Kreikassa ja Espanjassa. Muu maailman seurasi perässä ja kappale nousi kärkisijoille ympäri maailman.

Nelivuotias poptähti, joka käytti taiteilijanimeä Jordy, pääsi menestyksen myötä myös Guinnessin ennätystenkirjoihin. Jordy oli nuorin ikinä sinkkulistan ykköseksi pääsyt artisti. Ranskan listakärjessä kappale vietti muhkeat viisitoista viikkoa peräkkäin. Kappaleen tahdissa tanssittiin päivittäin klubeilla niin Ranskassa kuin kautta maailman aina Latinalaisesta-Amerikasta halki Euroopan ja Japaniin asti. Suomessakaan ei ranskankieliseltä diskokappaleelta vältytty ja kappale soi usein niin risteilylaivoilla kuin tanssiklubeilla saaden kansan liikkeelle tanssilattialle. Kriitikoiden vastaanotto oli yhtä lailla avoimen ylistävää ja ihastunutta. Pikkulapsen ääni nasevan diskobiitin siivittämänä on edelleen hauskan nostalgista kuunneltavaa.

Edessä häämöttää parempi tulevaisuus

Havaijilainen Israel Kamakawiwoʻole tai tuttavallisemmin ”IZ” levytti albumilleen Facing Future lainakappaleen, joka yhdistelee ukulellä säestettynä klassikkohittejä Somewhere Over the Rainbow ja What a Wonderful World. Yksinkertaisen lämminhenkisestä kappaleesta tuli suurihitti, joka edelleen herättää uusissa kuulijoissa lämpimiä mielleyhtymiä kaukaiseen paratiisisaareen. Somewhere Over the Rainbow -kappaleen sanoitukset lupaavat parempien aikojen olevan edessä ja What a Wonderful World -kappale muistuttaa ympäröivästä upeasta maailmasta, jossa saamme elää.

Havaijilainen tulkinta klassikkohiteistä on soinut muun muassa Brad Pittin ja Anthony Hopkinsin tähdittämän Meet Joe Black -elokuvan ääniraidalla sekä lukuisissa suosituissa televisiosarjoissa. IZ on kansainvälisesti menestynein havaijilaismusiikin esittäjä. Hänen sympaattinen äänensä on ilahduttavan rauhoittava ja toimii erinomaisesti kappaleessa, joka kertoo maailman olevan upea paikka ja elämästä kannattaa nauttia. 

Reggeaton on elämän ja ilon ylistystä

Puerto Ricosta 1990-luvun puolivälissä syntynyt reggaeton on Latinalaisen Amerikan suosituin musiikkityylilaji. Siinä yhdistyy lattareiden dancehall-musiikki sekä amerikkalaisen hip hopin ja Karibianmeren alueen saarten musiikkiperinne yhdeksi iloiseksi musiikki-ilotulitukseksi. Lauluosuudet ovat usein rapin ja perinteisen laulun yhteensovituksia ja musiikki on tanssittavaa bassobiittiä yhdistettynä monipuolisiin melodioihin. Tyylilajin ominaisuuksiin kuuluu iloisen elämän ylistys. Perinteiseen hip hop musiikin kantaaottavat sanoitukset ovat harvinaisempia. 

Tyylilajin yksi suurimpia tähtiä on Daddy Yankee, jonka videot ovat Youtubessa keränneet miljardeja katseluja. Kaikkein suurin hitti syntyi kuitenkin yhteistyössä Puerto Ricosta kotoisin olevan laulaja Luis Fonsin kanssa. Tuskin kukaan on välttynyt kuulemasta Despacito hittiä, joka on yksi Youtuben katsotuin video yli seitsemällä miljardilla katselukerralla. Mikäli tämä kappale on jo liiaksi soinut ja aiheuttaa totaalista kyllästymistä, on reggaeton-tyylilajilla kuitenkin paljon muutakin annettavaa.  Esimerkiksi naispuolisten reggaeton tähtien, kuten Shakiran ja Natti Natashan kappaleet nostavat iloa pintaan ja laittavat liikettä lantioihin.

Kotimaiset klassikot

Legendaarinen Vesa-Matti Loiri on loihtinut lukuisia ikimuistoisia ja hauskoja viihdekappaleita. Vaaditan melkoisia pidättäytymiskykyjä, jos pystyy kuuntelemaan Loirin esittämän hahmon Jean Pierre-Kuselan kappaleen Naurava Kulkuri liittymättä itse naururemakkaa sisältävän kappaleen tunnelmaan. Pitkän uran tehnyt taiteilija on täyttänyt jo 75 vuotta, mutta jatkaa edelleen esiintymisiä ja musiikin tekemistä. 

Kuolemattomia ovat myös ylistetyn sanoittajan Juha Vainion pornolaulut, jotka olivat suorastaan skandaalinkäryisiä julkaisuja aikoinaan. Sanoituksissa ei käytetä kiertoilmaisuja. Lyriikat saavat joko punastumaan tai nauramaan, todennäköisesti molempia yhtä aikaa. Verkosta voi löytää vuodelta 1998 olevan Aktin Ylistys -konsertin taltioinnin, jossa eturivin näyttelijät ja laulajat tulkitsevat vakavina frakkipuvuissaan Juha Vainion parhaimpia ja tuhmimpia lauluja kulttuuriyleisön edessä.

Yhteenveto

Iloista musiikkia, joka saa hymyn kasvoille ja naurunpurskahduksia aikaan, löytyy niin alkuperäisteoksina kuin huumoriversioina tutuista kappaleista. Positiivisen musiikin vaikutus on voimakas ja jokaisen pandemian kourissa yksinäistä eristystä elävän kannattaa käyttää hetki itseään hauskuuttavan musiikin löytämiseen. Aivoliiton tieteeseen pohjautuva artikkeli kertoo suoraan, miten musiikki vaikuttaa positiivisesti aivotoimintaan ja siten koko ihmisen terveyteen. Musiikki aktivoi mielihyvän tunteita ja pandemia-ahdistusta potevalle iloiset musiikkikappaleet ovat parasta lääkettä hyvän mielialan ylläpitämiseen.