Ilmoitus: Eikö rahat riitä? Tee budjetti näin

Ilmoitus: Elämässä voi olla välillä tilanteita, jolloin rahat eivät yksinkertaisesti riitä. Sehän ei ole mikään häpeä. Tiedostamalla tilanteesi olet fiksumpi kuluttaja. Oman budjetin tekemiseen ei tarvitse olla talousnero, vaan pienillä teoilla saat jo kivasti ylimääräistä taskurahaa.

Aloita pienistä ja yksinkertaisista asioista

Ensimmäinen vinkkimme on, että aloitat pienistä ja yksinkertaisista asioista. Ei Roomaakaan rakennettu päivässä, niin ei sinunkaan tarvitse olla päivässä tai viikossakaan säästänyt vielä mitään. Emme ajatelleetkaan kertoa take away -kahvin poisjättämisestä, vaan tutustumalla omaan rahankäyttöösi voit säästää huimia summia pitkällä aikavälillä.

Laadi pieni to do -lista jokaiselle päivälle. Ensimmäisenä päivänä voit esimerkiksi laskea kaikki saamasi tulot yhteen. Kun tiedostat, että kuinka paljon saat rahaa, sitä on helpompi jakaa kaikille menoille. Jos kuukausittaiset summat vaihtelevat, voit käyttää keskiarvosummaa tai minimisummaa, jonka saat kuukaudessa. Pieni tekeminen päivittäin oman talouden eteen tuo jo kuukaudessa merkittäviä muutoksia.

5 perusvinkkiä

Seuraavana vuorossa on perehtyä menoihisi. Tämä voi olla silmiä avaavin vaihe, sillä monet saattavat säikähtää, minne kaikki omat rahat menevät loppujen lopuksi. Älä kuitenkaan pelästy, vaan laske ensin ensimmäisenä päivänä pakolliset kulusi kuukaudessa. Ruokaan menevä summa on myös pakollinen summa, joten voit laskea tässä yhteydessä myös ruokaan menevät rahat yhteen. Jos sinulla ei ole mitään ideaa, kuinka paljon käytät rahaa ruokaan, pidä kirjaa kauppakuiteistasi ja kirjaa ne ylös kuukauden ajalta.

Tulojen ja menojen selvittäminen

Kun olet saanut tietää kaikki tulosi ja kaikki menosi, vähennä kaikki menot tuloistasi. Nyt viivan alle jäävän luvun olisi hyvä olla plus-merkkinen. Tämä on nimittäin se summa, joka sinulle jää käteen pakollisten menojen jälkeen. Mutta älä edelleenkään säikähdä, jos summa on miinusmerkkinen, sillä voit aina säästää esimerkiksi ruokaan menevästä summasta. Ja jos ruokaan menevässä summassa on myös ravintolakulut, niin siinäpä yksi säästökohde sinulle. Ravintolakäynneistä voit säästää aina, ainakin hetkellisesti.

Tämä vaihe on sinänsä myös kivoin vaihe, sillä enää sinulle ei tule yllätyksiä tulojen eikä menojen suhteen. Yksi vinkki on, että voit yrittää hankkia lisätuloja menojen kattamiseksi. Jos lisätyön tekeminen ei kuitenkaan houkuta, voit miettiä muita tulonlähteitä. Saldo pikalaina on nimittäin oiva keino kartuttaa hetkellisesti säästöjäsi tai kattaa menojasi. Kukapa meistä ei haluaisi nauttia elämästä ja elämän pienistä iloista?

Kuten nimikin jo sen kertoo, niin pakolliset menot ovat pakollisia ja välttämättömiä menoja. Voisitko pienentää pakollisia menoja jollain tavalla? Mainitsimme aikaisemmin jo ruokakuluista säästämisen, mutta entäpä voisitko asua halvemmassa asunnossa? Voisitko luopua autostasi?

Kilpailuttaminen ja palkankorotus

Kilpailuttaminen ei ole koskaan turhaa ja niinpä esimerkiksi sähkölaskun tai vakuutusten kilpailuttaminen voi tuoda sinulle säästöä. Kilpailuta siis pakollisia laskuja kuten jo mainittu sähkölasku, vakuutukset, puhelinlasku ja internet-liittymä. Ovatko pakolliset laskusi aivan välttämättömiä sinulle? Voisitko luopua jostain pakollisesta maksusta kuten esimerkiksi jonkin kerhon jäsenmaksu tai suoratoistopalvelu? Kilpailuttaminen voi tuntua haastavalta, mutta muista, että teet sen vain kerran vuodessa tai harvemmin.

Lisätuloja voi myös yrittää saada esimerkiksi pyytämällä palkankorotusta. Pomolle ei tietenkään kannata mennä sanomaan suoraan ”hei, saanko palkankorotuksen”, vaan asia kannattaa perustella huolellisesti. Milloin viimeksi palkkasi on tarkistettu ja onko se asianmukainen tietoihisi tai taitoihisi verrattuna? Palkankorotuksen puheeksi ottaminen voi olla vaikeaa, mutta se voi olla myös paras keino lisätulojen saamiseksi.

Budjetin laatiminen

Kun tulot ja menot on tiedostettu ja alkavia säästösuunnitelmia on tehty, on aika myös laatia budjettia. Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä kirjata ylös kaikki summat. Monille ihmisille oiva keino on myös siirtää palkkapäivänä pakollisiin menoihin menevä summa eri tilille, jolloin ylimääräinen raha ei houkuta tilillä. Sen voi tehdä myös toisinpäin ja siirtää palkkapäivänä säästöön menevä summa erilliselle tilille tai säästötilille.

Tärkein asia on omien tulojen ja menojen tiedostaminen, mutta aivan yhtä tärkeää on myös budjetin laatimisen jälkeen budjetissa pysyminen. Budjetissa on helppo pysyä, jos olet tietoinen menoistasi ja tuloistasi. Aina voi tietenkin tulla yllättäviä rahareikiä, mutta silloin on hyvä tiedostaa erilaisten lisätulojen saaminen ja kääntyä niiden puoleen.

Tässä vielä viisi tärkeää vinkkiä:

  1. Tiedosta omat tulosi ja menosi
  2. Mieti, mistä pakollisista menoista voisit vielä säästää
  3. Yritä hankkia lisätuloja menojen kattamiseksi tai hetkellistä lainaa äkillisiin menoihin
  4. Kilpailuta pakollisia menoja kuten esimerkiksi sähkölasku, vakuutukset.
  5. Yritä saada palkankorotus